Glukonormin® хербален чај

Glukonormin® чајот во својот состав содржат аргинин (од лушпите на гравот), кој по своето дејство е сличен на инсулинот, со тоа што неговото дејство е послабо и настапува побавно, но трае подолго време. Исто така делува и на функцијата на панкреасот.

Категорија

Опис

Активност:

Хипогликемично дејство.

Glukonormin® чајот во својот состав содржат аргинин (од лушпите на гравот), кој по своето дејство е сличен на инсулинот, со тоа што неговото дејство е послабо и настапува побавно, но трае подолго време. Исто така делува и на функцијата на панкреасот. Покрај тоа, најновите истражувања покажуваат дека лушпите на гравот содржат и некои соли на хром за кои се смета дека поседуваат значајна антидијабетска активност. Значајни фармакодинамски дејства се: хипогликемично, диуретичко, хипотензивно, имуностимулативно и спазмолитичко.

Употреба:

Glukonormin® чајот се користи како дополнителна терапија кај пациентите со diabetes melitus (шеќерна болест). Може да се зема истовремено со инсулин или со орални антигликемици.

Состав:

Cortici fructi phaseoli, Gleditchiae fructus, Cynodoni rhizoma, Visci herba.

1 пакување содржи 100 g билен чај.

Дозирање:

Една супена лажица од чајната мешавина се прелева со 200 ml врела вода и се остава да се олади. Чајот се процедува и се пие незасладен, три пати на ден.