Хроничен Простатитис

Воспаление на простатата може да биде предизвикано од бактериска инфекција, како последица на воспалување или заболување на бубрезите, кај паразитоза, како последица од сексуално преносливи болести и друго.

Хронично воспаление на простата се јавува доколку акутниот простатитис не е адекватно излекуван, но може да се појави и кај компликации со уретерот ( воспаление на уретер – завршниот дел на мочните канали ) или како компликација на циститис ( воспаление на мочниот меур ) . Причинители на хроничен простатитис најчесто се коли бацили, стафилокока, стрептокока, вируси, габички, хламидија и друго.

Според симптомите може да постојат хроничен простатитис со забавен и напреден тек, хроничен рецидивантен простатитис , хроничен латентен простатитис како и синдром на простатоза.

Кои се симптомите и знаците на хроничен простатитис?

– Најчесто се јавува дизурија ( болно и отежнато мокрење )

– Може да се јави чувство на отежната и неиспразнета бешика

– Може да се јават непријатни чувства во ректумот и болки пи празнење на дебелото црево

– Проблемите со болното и отежнато мокрење може да се благи но да постојат поголем временски период

– Може да дојде до омалаксаност и слабост

– Покачена телесна температура која се појавува поретко отколку кај акутен простатитис

– Одредени пациенти се жалат на ноќно мокрење

– Можно е да дојде до отежнато движење или седење

– Истекување на секрет од мочниот канал не е толку често

– Ретко се појавува крв или мокрача во семената течност

– Можни се проблеми со потенција

– Компликациите со хроничниот проститис се воспаление на смените кеси , епидидимис или тестисите.

Дијагноза и лекување на хроничен просттитис

Дијагноза на хроничен простатитис се поставува со помош на анемнеза со клиничка слика и детален преглед.

Потребно е да се направи и детална анализа на урината со уринокултура, анализа на брис на уретер како и спермокултура и анализа на ејакулатот.

Лекувањето е долготрајно и бара посветување на големо внимание, топли купки во седечка положба и слично. Секако употребата на 100% Природен традиционален хербален лек ВАРУПРОСТИН во форма на таблети и чај, ќе помогне да се намалат овие симптоми.

Varuprostin® таблети
Varuprostin® хербален чај