Хемороиди

Хемороиди се натечени, проширени вени на аналниот отвор и крајниот дел на дебелото црево. Овој проблем настанува по зголемен притисок во крните садови во карлицата и настанува слично како кај проширени вени на нозете.

Хемородидите преставуваат нормални крвни садови кои под дејство на преголем притисок се истегнуваат , прошируваат, отекуваат , се воспалуваат и почнуваат да илегуваат. Во рана фаза на болеста излезените хемороиди може да се вратат во нормална позиција, додека пак во четврт стадиум веќе не може да се повлечат, туку само да се отстранат. Кога еднаш ќе ослабнат венските крвни садови, може да почнат да излегуваат и тоа е всушност таа нелагодност која се чувствува( воспаление, чешање, болка, нетеченост). Секако воспалението може да се смири, циркулацијата на крвта да се поправи а самите отоци да се повлечат. Исто така лицата кои се склони на појава на хемороиди треба да обрата внимание на исхраната, да земаат повеќе течности и да немаат опстипација или дијареа.

Хемороидите се појавуваат релативно често и може да бидат доста болни , но не се сметаат за медицински сериозен проблем. Тие се непријатен проблем и обично луѓето не се обраќаат на лекар поради непријатност. Хемороидите може да напредуваат и притоа се разликуваат во четири степени односно фази на заболувањето.

Хемороиди од прв степен не излегуваат од аналниот отвор за време на празнењето на цревата, додека пак во втор степен излегуваат но се враќаат назад. Во третиот степен потребно е и можно да сами ги вратите назад, но веќе во четврт степен тие не може да се вратат назад и и постојано се испаднати.

Се смета дека прв и втор степен може да се лекуваат самостојно во домашни услови а трет и четврт потребен е некој вид интервенција поради одстранување на непоребно зголемените и изпаднати вени во аналната регија.

Во случај на отекување и испаѓање на вените од внатрешна страна тогаш тоа се внатрешни, а додека пак при испаѓање од надворешна страна тоа се надворешни  хемороиди.

Хемороидите се најчесто предизвикани од притисок на венските крвни садови во карлицата и ректалениот предел. Исто така може да ги добијат и трудници во последните 6 месеци од бременоста. Зголемената телесна тежина може да биде една од причнитие за појава на хемороиди, како и долготрајно седење, конзумирање на премногу луто, кисело, инфекции на аналниот отвор и слично.

За среќа постои нашиот производ ВАРУХЕМОРОИДАЛ 100% природен традиционален хербален лек за надворешна употреба кој помага за лекување на Хемороиди…